Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Συστάθηκε Σύλλογος Ανέργων στο Ηράκλειο

Στη συγκρότηση συλλόγου Ανέργων και Επισφαλώς εργαζόμενων στο Ηράκλειο προχωρά η ομάδα «Δικαίωμα» Ηρακλείου. Η πρώτη ανοιχτή συνέλευση της προσπάθειας με θέμα τη σύσταση Συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Φλεβάρη στο θέατρο «ΟΜΜΑ Studio».

«Είναι καιρός να οργανωθούμε και να απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε!. Η ομάδα νέων εργαζομένων και ανέργων "Δικαίωμα" παίρνει την πρωτοβουλία για τη σύσταση συλλόγου ανέργων και επισφαλώς εργαζομένων στο Ηράκλειο, όπου μέσα από αυτόν οι άνεργοι και οι ελαστικοί εργαζόμενοι θα συγκροτήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης και θα παλεύουν για τα δικαιώματά τους σε μία αξιοπρεπή ζωή και εργασία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομάδας «Δικαίωμα».

Όπως τόνισαν τα μέλη του Συλλόγου, από τις πρώτες επιδιώξεις τους θα είναι να συναντηθούν με τους αρμόδιους φορείς της πόλης απαιτώντας άσκηση κοινωνικής πολιτικής για τους άνεργους. Η δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, η δωρεάν είσοδος σε σινεμά, συναυλίες, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία είναι μεταξύ των βασικών αιτημάτων του νέου Συλλόγου για τους ανέργους, όπως και η σημαντική έκπτωση στα τιμολόγια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για όσους βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και η απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η ανεργία στην Κρήτη την τελευταία τριετία αυξήθηκε κατά 126% καθώς από 5,3% το 2007 εκτινάχθηκε το 2010 στο 12% γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην διάλυση του πρωτογενούς τομέα (γεωργία – κτηνοτροφία) και στην ύφεση στον τριτογενή τομέα και ιδιαίτερα στον τουρισμό. Μόνο στο Ηράκλειο οι δηλωμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ είναι 20.000, ενώ οι εκτιμήσεις μιλάνε για συνολικά 35.000 άνεργους. Αν προσθέσουμε και τη «μαύρη» και επισφαλή οι αριθμοί ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομάδας Πρωτοβουλίας : "Πλήθος προτάσεων και ιδεών αναδείχθηκαν μέσα από τη συζήτηση, που όλες κατέληγαν σε μία συνισταμένη: προχωράμε γοργά στη συγκρότηση του συλλόγου, ο οποίος θα διεκδικεί ένα καλύτερο μέλλον, με δουλειά και αξιοπρέπεια. Δεν είμαστε αριθμοί στις στατιστικές, αλλά άνθρωποι με ανάγκες τις οποίες είμαστε διατεθιμένοι να απαιτήσουμε να καλυφθούν.

Καλούμε όλους τους ανέργους, όλους τους ευέλικτα εργαζόμενους, όλους όσους εργάζονται χωρίς σταθερότητα ή κοινωνική ασφάλιση στο Ηράκλειο να συμμετέχουν στο σύλλογο και να διεκδικήσουμε μαζί τα αυτονόητα δικαιώματά μας.

Καλούμε τους εργαζομένους και ανέργους του Ηρακλείου να συναντηθούμε την Τετάρτη 23/2, ημέρα γενικής απεργίας, στη συγκέντρωση που θα καλεστεί για να ενημερώσουμε για την κίνησή μας, αλλά και να διαδηλώσουμε μαζί με τους υπόλοιπους Ηρακλειώτες για ένα καλύτερο μέλλον, ενάντια στα μέτρα που μας καταδικάζουν στη φτώχεια και την ανεργία"

Για επικοινωνία με το Σύλλογο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα: 6974398910, 6942052685 ή στην ιστοσελίδα www.dikaioma.gr και στο dikaioma.ira@gmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου